2 de nov. 2015

Sanitat impedeix que els infermers receptin sense intervenció mèdica

Segons el Real Decret aprovat el passat 23 d'octubre, el personal infermer podrà "indicar, utilitzar i autoritzar la dispensació de medicaments subjectes a la prescripció mèdica; mitjançant la corresponent ordre de dispensació". El que no podran fer és dispensar medicaments de forma autònoma, sense estar subjectes a la decisió del metge.

Pels col·legis d'infermeria, aquest decret deixa sense sentit la seva tasca, ja que implica que cada pacient ha de ser vist i receptat per un metge abans que ells intervinguin. En un comunicat s'afirma que: "aquesta situació impedeix expressament qualsevol ús, actuació o decisió infermera relacionada amb els medicaments que requereixen recepta de forma oficial". Per exemple, seria impossible l'actual funcionament de la campanya de vacunació de la grip, en la que cada pacient acudeix directament a la consulta d'infermeria i és el personal infermer qui determina si el pacient ha de rebre la immunització. Segons aquesta nova interpretació, cada persona hauria de passar abans per consulta del metge, que hauria de receptar aquesta vacuna.

Els professionals de la infermeria posen altres exemples de processos actuals que es veurien afectats: les dosis d'oxitocina durant un part, la heparina que s'administra als que romandran immòbils molta estona, les benes amb antibiòtic o l'anticoagulant Sintrom. El gran objectiu dels infermers en tot això ha estat que es donés cobertura legal al que ja estaven fent a la pràctica, i la resposta del Ministeri posa traves a la seva feina. En paraules textuals de Máximo González Jurado, president de l'Associació de Col·legis d'Infermeria:

      "Nunca he visto nada igual. Es una cacicada. Se ha cambiado algo fundamental sin haber pasado ningún trámite de consulta, cuando el borrador anterior ya tenía el dictamen del Consejo de Estado, y se carga la ley del medicamento de 2009. Yo no sabía que un real decreto pudiera cambiar una ley".

Máximo González escriu en una carta enviada al col·lectiu infermer, entre altres punts:

  • El Govern del Partit Popular ens ha conduït a una situació, no igual, pitjor a l'anterior a l'aprovació de la nova Llei del medicament: a aquella situació en la que els infermers treballàvem al servei dels metges i no al servei de la societat. 
  • Estem preparant una bateria de mesures per solucionar aquesta situació.
  • Un cop publicat el Real Decret al BOE, i després d'informar als nostres pacients de la situació d'inseguretat jurídica a la que ens ha conduït aquest govern, haurem d'acatar el contingut de la nova Llei.
  • Cal senyalar que el projecte anterior de Real Decret de prescripció infermera havia superat els requisits necessaris: havia estat aprovat pel Consell Interterritorial del Sistema Naconal amb el vot favorable de tots els consellers de sanitat de les Comunitats Autònomes; havia estat dictaminat favorablement pel Consell d'Estat i havia estat aprovat per la Comissió General de Secretaris d'Estat i Subsecretaris. Malgrat tot això, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, últim responsable d'aquesta situació, optava per dur al Consell de Ministres una nova redacció de l'article 3 del Real Decret, inclosa a esquenes de la professió infermera i que desvirtua i altera el fons, esperit i la lletra del text original, tant del Real Decret com de la Llei. És per això que la professió infermera se sent traicionada pel Govern del Partit Popular.
Per llegir la notícia completa dirigiu-vos a l'enllaç de El País.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada